Door slagaderverkalking (perifeer arterieel vaatlijden (PAV)) kunnen mensen etalagebenen of claudicatio intermittens krijgen. Dit uit zich in klachten van pijn of kramp in de beenspieren. De klachten ontstaan tijdens het lopen en verdwijnen als je enige tijd stilstaat. Roken, te weinig bewegen en ongezonde voeding zijn de risicofactoren.
Hoe het werkt
- De diagnose wordt gesteld door de huisarts of door een vaatspecialist in het ziekenhuis.
- Vaak krijgt de cliënt een verwijzing voor een speciale looptraining bij een fysiotherapeut die is aangesloten bij een chronisch Zorgnet. Dit is het begin van een intensief traject waarbij we kijken naar het looppatroon en de leefstijl. Ook is er aandacht voor de hulpvraag van de cliënt. Er moet namelijk iets blijvend veranderen om de klachten te verminderen.
- Omdat wij zijn aangesloten bij chronisch Zorgnet wordt er (in principe eenmalig) een traject van maximaal 37 behandelingen gedurende 1 jaar vergoed.
- Meestal wordt er in de eerste 3 maanden 2-3 keer in de week behandeld. Daarna wordt de behandeling afgebouwd. Cliënten worden begeleid om steeds zelfstandiger te kunnen trainen.
- Elke 3 maanden is er een meetmoment. Tijdens dit meetmoment wordt de voortgang bekeken en bespreken we het volgende deel van het traject.
- Na het afsluiten van het traject is het de bedoeling dat je zelfstandig verder kunt. Je weet dan hoe je met je klachten om moet gaan en hoe je je nieuwe gezonde gewoontes vast kunt houden.